Paul Goma

Pentru a demonstra că în România au existat oamenii care au înţeles cu adevărat sensul proverbului românesc „Capul plecat sabia nu-l taie, dar nici soarele nu-l vede”, am să ofer câteva informaţii despre Paul Goma, un model al anticomunismului în România.

Scriitorul, un basarabean refugiat în România după cedarea Basarabiei URSS-ului, este una dintre cele mai cunoscute şi persecutate victime ale comunismului. Un disident, în sensul propriu al cuvântului, a fost încă din tinereţe hărţuit de securitate pentru acţiunile sale îndreptate împotriva sistemului comunist, fiind de nenumărate ori bătut, arestat şi reţinut la domiciliu în Lăteşti (azi Borduşani), judeţul Ialomiţa. Apoi,  observându-se că atitudinea sa privind organizarea socială rămâne neschimbată, a fost expulzat în Franţa şi decăzut din cetăţenia română împreună cu familia sa.

După căderea comunismului, pentru că are „obrăznicia” să critice în continuare lupii deghizaţi în oi, nu i s-a redat, nici până azi, cetăţenia deşi s-a făcut şi o petiţie în 2006 pentru acest lucru. Refuzând cetăţenia franceză şi neaplicând pentru cetăţenia română, lucru normal pentru că ar fi absurd ca tocmai el să repare greşeala statului român ,  în acest moment Paul Goma este apatrid, el comunicând cu publicul prin intermediul Internetului având un jurnal online şi un site de unde i se pot citi creaţiile artistice privind clipele teribile trăite înainte şi după regimul comunist.

Pentru alte informaţii se pot vizita site-urile : wikipedia, site personal, cărţi librărie, articol Ziua, Google video

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: