Prima pagină > Citate > Ionel Perlea în viziunea unor personalităţi marcante

Ionel Perlea în viziunea unor personalităţi marcante

Ionel Perlea

„Amabil, atent, preocupat de calmul psihologic de care are nevoie vocea, lucra minuţios în repetiţii căutând să înţeleagă felul în care respectiva voce işi poate imposta rolul şi stabilea acele coordonate care asigurau buna desfăşurare a ulterioarelor repetiţii cu orchestra. Astfel, la spectacol, totul decurgea cu acea perfecţiune care te liniştea şi te ajuta să te concentrezi, chiar să ajungi la o fericită inspiraţie prin care se împlinea experienţa repetiţiilor. Datorită naturii sale umane deosebite, concepţia sa artistică devenea şi a mea.”  (Renata Tebaldi)

„Îmi amintesc cu mare gratitudine de Ionel Perlea sub a cărui baghetă am interpretat două roluri foarte grele şi complet diferite… Am rămas impresionat de maniera sa de lucru, de extraordinara subtilitate prin care reuşea să creeze atmosfera adecvată şi excelente condiţii pentru ca vocile noastre să servească fidel mesajul estetic al autorilor.” (Giuseppe Taddei)

„Muzician profund şi rafinat, era în măsură să simtă pulsul vocii tale în repetiţii şi să adapteze sonoritatea orchestrală la forma vocală pe care o dovedeai în acel moment, iar orchestra îl întelegea şi îl seconda uimitor de eficient.” (Giulietta Simionato)

„Era o personalitate de excepţie în lumea teatrelor lirice şi a filarmonicilor din Europa şi America. Avea o pregătire muzicală şi estetică impesionantă şi era în măsură să diferenţieze cu o uluitoare facilitate coloritul orchestral în functie de specificul exigenţelor autorilor. Rafinat cunoscător al vocilor şi extraordinar psiholog în a modula comportamentul cu o rară eleganţă, stabilea o relaţie fantastică de mare eficienţă cu toţi artiştii. Aşa se explică repertoriul său uimitor de vast cuprinzând toate epocile şi şcolile şi colaborarea cu toţi marii artişti ai timpului său. Era singurul care reuşea să lucreze cu personalitaţi diferite, cu Perlea ajungând să fie prieteni şi să-l iubească. La vremea sa era unicul în stare să dirijeze titluri foarte grele sub aspect muzical şi estetic, unele chiar în premieră pentru Italia.”  (Francesco Siciliani)

„Slujind cu un calm al marilor înţelepţi arta sunetelor, nimbul ei incandescent, am fost purtaţi de el pe cele mai sublime culmi. La hotarul lor, unde cuvintele nu pot ajunge şi chiar aripile poeziei cad obosite, ni s-au dezvăluit armoniile celeste şi eterne ale Muzicii; prin miracolul intuiţiei ştiam de existenţa lor, dar nu fusesem niciodată atât de aproape de ele. Ionel Perlea ne-a deschis o poartă pentru a le cunoaşte.” (Theodor Grigoriu)

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: