Prima pagină > Istorie > Ialomiţeni în Procesul comunismului

Ialomiţeni în Procesul comunismului

„Autorităţile comuniste din România au trimis în închisori şi lagăre, din motive politice, 2 000 000 de oameni. Dintre ei, 200 000 au murit, executaţi după o judecată sumară sau supuşi unui regim de exterminare, de o cruzime nemaiîntâlnită. Alte mii de nevinovaţi (poate zeci de mii, poate sute de mii, nimeni nu va şti vreodată exact) au fost fie împuşcaţi pe stradă, fie urcaţi cu forţa în tren şi expediaţi în URSS, unde li s-a pierdut urma.

Cum au fost aleşi toţi aceşti nefericiţi din masa de cetăţeni români pentru a fi distruşi, fizic sau moral? S-au invocat, la vremea respectivă, diferite criterii. Privind însă acum faptele dintr-o perspectivă istorică ne dăm seama ce anume a contat. Unii au fost luaţi la întâmplare, ori de câte ori reprezentanţii autorităţilor au intrat în panică şi au vrut să intimideze populaţia. Cei mai mulţi însă au plătit, cu libertatea sau cu viaţa, pentru că erau cinstiţi şi demni, inteligenţi şi cultivaţi, harnici şi bine situaţi în societate, constituind un termen de comparaţie – incomod ca un denunţ – pentru impostorii aduşi la conducerea ţării de forţele de ocupaţie.[…]” (Explicaţie la Cicerone Ioniţoiu, Victimele terorii comuniste. Arestaţi, întemniţaţi, ucişi. de  Alex Ştefănescu)

Printre aceştia se află desigur şi locuitori din Ialomiţa care au ajuns din motive incerte să îşi găsească sfârşitul într-un mod nedemn.

Gheorghe Linteş s-a născut în comuna Ograda, jud. Ialomiţa. A fost profesor universitar la Institutul Politehnic din Bucureşti. Acesta a fost arestat şi condamnat la închisoare de către regimul comunist, fiind încarcerat la odiosul penitenciar de la Aiud unde a şi încetat din viaţă.

La poziţia următoare din listă apare numele unui alt ialomiţean: Ion Linteş. Născut la 18 aprilie 1897, în satul Murgeanca, comuna Valea Ciorii – Ialomiţa, Ion Linteş a fost general de aviaţie, directorul Casei invalizilor, orfanilor şi văduvelor de rãzboi. A fost arestat de comunişti şi a murit în timpul detenţiei.

Informaţiile sunt  oferite de Colecţia Cicerone Ioaniţoiu din Arhiva de documente disponibilă pe site-ul www.procesulcomunismului.com.

Din păcate, nu dispunem de alte informaţii despre aceste victime ale regimului comunist, cetăţeni cu origini în Ialomiţa. Pe această cale, îi rugăm pe cei care pot da mai multe amănunte referitoare la biografiile acestora să ne contacteze.

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: